تحلیلگران حوزه کسب و کار و مدیریت تخمین میزنند که ۵۰۰ شرکت برتر فورچون، در هر سال مجموعاً مبلغی در حدود ۳۱٫۵ ملیارد دلار را به دلیل عدم توانای در تسهیم دانش از دست میدهند!
یکی از مهمترین نکات و مراحل چرخه مدیریت دانش در شرکتها، تسهیم و به اشتراک گذاشتن دانش با یکدیگر است. تسهیم دانش کمک میکند تا چرخ را دوباره اختراع نکنیم. این کار سبب میشود تا از اشتباهات گذشته دیگران یاد بگیریم و زمان خود را با جستجوی اطلاعاتی که موجود است، هدر ندهیم. اما، برای دستیابی به این اهداف چگونه باید عمل کنیم؟
نکته نخست آن است که حتماً در شرکتان فضایی را برای یادگیری نیابتی (Vicarious Learning) ایجاد کنید. یعنی فضایی به وجود آورید تا در آن کارکنان بتوانند با صحبت کردن درباره چگونگی انجام کارشان و تجربیات خود، بتوانند دیگران را در یادگیری و آنچه آموختهاند، شریک کنند. این عمل سبب میشود تا کارکنان شرکت از یکدیگر و از دانش انجام کار یکدیگر آگاه شده و یاد بگیرند. چنین فضای مشترکی در واقع امکانی است که در آن نظرات، ایدهها و تجربیات کارکنان با یکدیگر به اشتراک گذاشته میشود و مبانی تسهیم دانش در شرکت شکل میگیرد.
نکته دوم، به رسمیت شناختن یادگیری نیابتی و اعطای مجوز به آن است. رهبران و مدیران شرکت باید کارکنان را تشویق به جستجو و تسهیم تجربیات یکدیگر کنند. در صورتی که یادگیری نیابتی در شرکت مجاز شمرده شود، به کارکنان این امکان را میدهد که برای کسب دانش و تجربیات جدید، بدون آنکه ترسی داشته باشند و بدون آنکه تبعات منفی برای کار و رفتار آنها در شرکت داشته باشد، با خیال راحت به جستجوی آنچه نیاز به یادگیریاش دارند، بپردازند.
نکته آخر، آن است که برای یادگیری نیابتی زمان لازم را اختصاص دهید. برای مثال، ابتدای جلسات زمانی را برای تسهیم تجربیات و نظرات همدیگر اختصاص دهید. درباره چالشها و مسائل مختلف صحبت کنید. حتی میتوانید برای مثال زمانهایی مثل زمان صبحانه را در شرکت برای بحثهای آزاد و یادگیری از هم دیگر تخصیص دهید.
یادگیری نیابتی که به معنای یادگیری از یکدیگر است، با فرآهم کردن امکان تسهیم دانش، میتواند منجر به صرفهجویی در هزینههای شرکت شود. چرا که هزینه تکرار اشتباهات گذشته را از میان بر میدارد. البته یادگیری بیشتری هم رخ می دهد(برای مطالعه بیشتر بخوانید: ۹۰% یادگیری در حین کار: چه باید کرد؟)
مآخذ: اقتباسی از http://www.harvardbusiness.org