شاید برای شما، به عنوان متخصص حرفهای توسعه منابع انسانی یا متخصص آموزشی در شرکت، این سؤال مطرح شود که برای موفقیت در انجام مسئولیتها و وظایف مربوط به توسعه و یادگیری منابع انسانی باید به کدام مهارتهای خاص مسلط باشید. باید به شما بگوییم که پنج مهارت کلیدی که هر متخصص حرفهای توسعه منابع انسانی برای موفقیت در حرفه خود به آن نیازمند است، عبارتاند از؛
یکی از مهمترین مهارتهایی که متخصصان حرفهای توسعه منابع انسانی باید از آن برخوردار باشند، مهارت نیازسنجی است. این مهارت به توانایی این متخصصان در شناسایی نیازهای آموزشی کارکنان در سازمان اشاره دارد. نیازهای شناسایی شده، مبنای همه برنامههای توسعه منابع انسانی از طراحی تا ارزشیابی آنها است. برای نیازسنجی درست باید چهار مرحله طی شود؛ ۱) مسائل سازمانی به شکل درستی شناسایی شود، ۲) شناسایی کمبودهای مختصِ یادگیری در سازمان که مبنای برنامهها و فعالیتهای توسعهای خواهند بود، ۳) تعیین مبانی ارزشیابی سطح یادگیری کارکنان در آیند و ۴) تحلیل هزینه-فایده برنامهها و فعالیتهای توسعه به منظور حمایت از سازمان. (مطالعه بیشتر در: نیازسنجی آموزشی: اصول شش گانه)
قلب تمامِ فعالیتها و برنامههای توسعهای در سازمان، طراحی چنین برنامههایی است که سازه و چارچوب کلی یادگیری در سازمان را تعیین میکند. بدون طراحی درست و دقیق، امکان یادگیری مناسب در سازمان وجود نخواهد داشت و نتایج مطلوب از فعالیتهای توسعهای حاصل نخواهد شد. بنابراین متخصصان حرفهای توسعه منابع انسانی، از اهمیت تواناییِ طراحی، اجرا و ارزشیابی برنامههای یادگیری کاملاً آگاه هستند و باید این مهارت را در خود هر چه بیشتر بهبود بخشند. همچنین توانایی ارزشیابی برنامههای خوبطراحی شده و خوب اجرا شده، بسیار حائز اهمیت است، چرا که این ارزشیابیها میزان اثربخشی آنها را مشخص کرده و به عنوان نوعی بازخور مربوط، برای بهبود آینده آنها به کار میرود. (مطالعه بیشتر در: آموزشهای اثربخشی دارید؟ ارزیابی اثربخشی دورههای آموزشی و فرم ارزشیابی دوره آموزشی)
بسیاری از برنامههای توسعه منابع انسانی در شرکتها و سازمانها به دلایل مالی، اجرا نشده و یا ناقص عملی میشوند. متخصصان حرفهای توسعه منابع انسانی باید با داشتن فهم دقیق و عمیقی از بازاریابی و فنون آن، بتوانند با اثبات اثربخشی این برنامهها، مشتریان داخل سازمان را برای شرکت در آنها ترغیب کنند. بازاریابی برنامههای توسعه منابع انسانی، تصویر کلی این برنامهها در شرکت را بهبود بخشیده و جایگاه حیاتی و استراتژیک توسعه منابع انسانی در سازمان را برای همگان آشکار میکند. (مطالعه بیشتر در: پنج سؤال مدیرعاملها از مدیران منابع انسانی)
تحلیل هزینه-فایده هم برای تعدیل و هم به عنوان شاهدی برای نشان دادن اثرگذاری برنامهها در سازمان به کار میرود. این فن به متخصصان حرفهای توسعه منابع انسانی کمک میکند تا بتوانند با ارزشیابی کمّی و کیفی برنامههای پیشنهادی خود، مدیران و رهبران عالی سازمان را برای حمایت از آنها اغناء کنند. (مطالعه بیشتر در: چه زمانی آموزش راهحلی درست است؟)
متخصصان حرفهای توسعه منابع انسانی باید مهارت و توانایی خود را در تسهیل یادگیری منابع انسانی در شرکت، بهبود دهند و قادر باشند این مورد را در محیطهای مختلف پیادهسازی کنند. در اینجا متخصصان حرفهای توسعه منابع انسانی باید از روشهای مختلف مداخله و تسهیل یادگیری و توسعه افراد در سازمانها و نیز با شیوههای مختلف یادگیری بزرگسالان آگاه باشند. (مطالعه بیشتر: ۳۰ نکته برای تبدیل شدن به متخصص HR ممتاز)
اگر میخواهید یکی از متخصصان حرفهای توسعه منابع انسانی موفق در شرکت خود باشید، پنج مهارت فوق را جدی بگیرید و در جهت بهبود توانایی خود در این پنج مهارت، برنامهریزی کرده و انرژی و زمان اختصاص دهید.