هرچند همهگیری کووید ۱۹ به عنوان بحرانی همهگیر، مشکلات زیادی را برای بسیاری از کسب و کارها ایجاد کرد، اما همین امر از منظری دیگر و برای آن دسته از کسب و کارهای هوشمند، نوعی توفیق اجباری بود تا با بازطراحی مدل کسب وکار و نیز نظام مدیریت منابع انسانی خود، تلاش کنند با از نوآوریها و فناوریهای دیجیتال برای بهرهگیری از مزایای کارِ منططف (Flexible Working) استفاده کرده و مانع از زوال کسب و کارهای خود در این ایام شوند.
پروژه مشترک «کار در منزل در طول قرنطینه کووید ۱۹»، عنوان پروژهای است که توسط سارا فاربس (Sarah Forbes) و هالی بیرکت (Holly Birkett) از دانشگاه بیرمنگام و هیجونگ چانگ (Heejung Chung) از دانشگاه کنت انجام میشود. در یکی از گزارشهای مفصل این پروژهِ مشترک با عنوان «مدیریت کارکنان در همهگیری کووید ۱۹» که با بررسی ۱٫۱۶۰ نفر از کارکنان بریتانیا و از ۲۲ می تا ۱۵ ژوئن ۲۰۲۰ انجام شده و در هشت بخش تنظیم شده است، مطالب بسیار مفیدی از نحوه مدیریت کارکنان در ایام درگیری سازمانها با بیماری کوید ۱۹ (کرونا) ارائه شده است. در بخش هفتم این گزارش به ارائه توصیههایی برای سازمانها و مدیران و نیز سیاستگذاران برای مقابله با این بحران جهانی پرداخته شده است که به ۱۰ مورد از این توصیهها که خطاب به مدیران سازمانها است، به شرح ذیل اشاره میشود.
- به بهبود ارتباطات پیرامون سیاستهای کارِ منعطف برای همه کارکنان بپردازید تا مطمئن شوید که از کلیه مزایای کارِ منعطف بهرهمند شدهاید. به خصوص مطمئن شوید که آن دسته از کارکنانی که تجربه بهرهمندی از انواع اشکال کارِ منعطف مانند دورکاری و یا کار در منزل نداشتهاند، کاملا از فرصتهای مربوط به این شیوه کار کردن آگاه شدهاند.
- اطمینان حاصل کنید که مدیران صفی با تیم کاری خود پیرامون شیوههای کار کردن و کارِ منعطف، پیش از برگشتن به محیط کاری، گفتگو داشته و به توافق رسیدهاند. ادراک متفاوت و نبود توافقِ مشترک بین مدیران صفی و کارکنان از مختصاتِ کارِ در منزل، از مهمترین دلایل شکستِ پروزههای کار منعطف همانند دورکاری خواهد بود.
- به شیوههای جدیدی از اندازهگیری عملکرد و بهرهوری و اثربخشی کارکنان در ایام بهرهمندی از مزایای کارِ منعطف توجه کرده و سعی کنید با بازاندیشی پیرامون نظام مدیریت عملکرد سازمان خود، از اثربخشیِ این نظام در ایام دورکاری و قرنطینه مربوط به کووید ۱۹ برای ارتقای همکاری بین کارکنان مطمئن شوید.
- به روشهای جدید حمایتی از کارکنان در هنگام کار در منزل بیاندیشید و تلاش کنید با فرآهم آوردن تمهیدات و تسهیلات لازم برای آنها، مانع از تجربه احساسهای منفیِ، نظیر احساس انزوا، استرس، خستگی مفرط و .. شوید.
- به کارکنان اطمینان دهید که فرصتهای آموزش و یادگیری از منزل برای آنها فراهم است.
- استراتژیهایِ کارِ منعطف مانند کار در منزل و دورکاری را به عنوان یکی از استراتژیهای کارمندیابی و استخدام برای مشاغلی که چنین امکانی برای آنها فرآهم است در نظر گرفته و مبتنی بر این استراتژی به طراحی مجدد مشاغل خود بپردازید.
- مطمئن شوید که ابزار، تجهیزات و تمهیدات لازم برای اتجام وظایف کارکنان در منزل برایشان فرآهم است و آنها قادرند تا شاخصهای عملکرد مدنظر سازمان پیرامون وظایفشان را در منزل برآورده کنند.
- حواستان باشد که نظام جبران خدمات سازمان، هزینههای جانبیِ کار در منزل را برای کارکنانی که مشغول دورکاری از منزل هستند، تحت پوشش میدهد و دورکاری هزینههای اضافی برای آنها نتراشیده است.
- از وسوسه تبدیل کردن کارِ در منزل به عنوان یکی از راهکارهای همیشگیِ کاهشِ هزینههای حضورِ کارکنان در محیط کاری پرهیز کنید. مطالعات بسیاری حاکی از آن هستند که بسیاری از کارکنان، حضور در محیط کاری را حداقل برای برخی از روزها لازم میدانند.
- با توجه به امکان ایجاد شده از مزایایِ کارِ منعطف، فرآیند کارمندیابی خود را به خارج از مرزهای بازار محلیِ کار توسعه دهید و تلاش کنید با شناسایی و جذب استعدادها از سرتاسر کشور، ذخیره استعداد سازمان خود را توسعه دهید.
ده توصیه مذکور به عنوان توصیههای عمومی به مدیران و سازمانهایی که با معظلات مربوط به همهگیری کرونا درگیر هستند میتواند خطوط راهنمایی برای بهرهمندیی هرچه بیشتر از مزایایِ استراتژیهای مختلف کارِ منعطف از جمله کار در منزل، دورکاری، ساعات کاری شناور و … باشند.
مأخذ: برای مطالعه بیشتر رجوع کنید به؛ Managing Employees During The COVID-19 Pandemic
با «اچ آر یار» همراه باشید.
در نقل مطالب امانتدار باشیم.